Nytt klocksläpp: Air Wolf Viggen Swiss Automatic

Nyhet med schweiziska urverk

 

Air Wolf Viggen är en av de stora nyheterna att lanseras av MALM under 2022 och är en vidareutveckling av succékollektionen Air Wolf som tagits fram med tillsammans med flygvapnets flygtekniker. Förutom uppdaterad stålbehandling med satinborstad och polerad finish är Air Wolf Viggen också den första MALM-klockan att introduceras med valbara urverk från schweiziska Sellita och Manufacture La Joux-Perret (MLJP).

Initiativet bakom Viggenklockan grundar sig i ett samarbete mellan MALM och Viggenpiloter, så kallade Viggbröder, och möjliggörs i en begränsad, kommersiell upplaga.

– Viggen är kanske det mest ikoniska svenska flygplanet och vi på MALM har länge velat göra en specifik klocka att hylla den. I och med att vi blev tillfrågade av Viggbröderna att göra en klocka tillsammans öppnades en möjlighet upp för oss att göra något unikt med tydlig koppling till både piloterna och flygplanet. Att samtidigt få uppdatera Air Wolf kollektionen med fler modeller och nya urverk känns också väldigt rätt, det är en väldigt fin klocka med ett fantastiskt designspråk, säger Marcus Malm. 

I Air Wolf Viggen huseras två olika urverk från två välrenommerade Sellita och MLJP. Det är upp till kunden att välja vilket urverk man föredrar där Sellitaverket erbjuder enormt mycket för kvalitet och prestanda för pengarna och MLJP ytterligare en nivå av prestanda med en gångreserv på 68h och randig Geneve-finish.

Närbild Air Wolf Viggen och Sellita SW200-1 verket

Viggenklockan erbjuder en tålig konstruktion med ett tydligt och lättavläst utseende; stora svärdvisare och en urtavla inspirerad från instrument och klocka i cockpit. Den lättrade aluminiumcylindern har samma räfflade yta som styrspaken i Viggen och den ikoniska Viggensilhuetten med cardanvingar återfinns i klockans sekundvisare.

Viggen tillverkades mellan 1970 och 1990 i flera olika utföranden, bland annat som jakt-, spanings- och skolflygplan. Sista flygning i tjänst gjordes 2005 och den kom att ersättas av nuvarande JAS 39 Gripen. De sista flygande individerna återfinns hos Swedish Air Force Historic Flight som än idag håller versionerna SK37 och AJS37 i fint flygtrim.